Użytkownicy
Moduł Użytkownicy służy do dodawania osób zarządzających w przedsiębiorstwie. Każdy z klientów może mieć przydzieloną grupę pracowników, do której ma dostęp i tylko tych pracowników może rozliczać oraz zarządzać według ustalonych uprawnień.
Użytkownicy wyświetlani są w porządku alfabetycznie rosnącym ze względu na dane znajdujące się w drugiej kolumnie. Klikając na nagłówek wybranej kolumny zmieniamy sposób sortowania ze względu na dane znajdujące się w wybranej kolumnie. Klikając ponownie na ten sam nagłówek kolumny, zmieniamy sposób sortowania z rosnącego na malejący lub z malejącego na rosnący.

Narzędzia w module Użytkownicy:
|
Wyświetlane parametry:
|
Administrator programu
Głównym administratorem programu jest użytkownik domyślnie nazwany "Administrator", który dodatkowo wyróżniony jest w tabeli kolorem jasno-niebieskim. Zarządzanie użytkownikami, działami oraz parametrami programu odbywa się tylko z poziomu administratora. Konto Administratora ma domyślnie ustawione pełne prawa do edycji oraz przypisany dział firmy "Dowolny". Zmiana tych parametrów jest zablokowana.
Podręczne menu
Aby wyświetlić podręczne menu należy kliknąć prawym przyciskiem myszki na wybranej pozycji lub w dowolnym miejscu w oknie.
Dodaj [Ins] Edytuj Usuń [Del] Ustawienia tabeli Eksportuj Podgląd wydruku Drukuj Szybkie drukowanie Szablony |
Dodanie nowego użytkownika przez Administratora
Aby dodać nowego użytkownika należy kliknąć ikonę
lub z podręcznego menu wybrać opcję "Dodaj" lub wcisnąć z klawiatury przycisk "Insert". Na ekranie pojawi się okno "Użytkownik" z dwiema zakładkami: "Dane", "Uprawnienia".
Zakładka "Dane"

Opcje zakładki "Dane":
|
Zakładka "Uprawnienia"

Wyświetlane parametry zakładki Uprawnienia:
|
Aby nadać uprawnienie do edycji danych użytkownikowi należy po pierwsze zaznaczyć w zakładce Użytkownik/Uprawnienia odpowiedni parametr, a następnie w tabeli przyznając prawo do edycji najpierw wybranego działu a następnie wybranego modułu/modułów po przez dwuklik w wybranej komórce kolumny "Edycja".
Aby wyłączyć aktywność całego działu użytkownikowi należy w tabeli zakładki Użytkownik/Uprawnienia po przez dwuklik w komórce wybranego działu w kolumnie "Aktywny" wyłączyć "P".
Aby wyłączyć aktywność wybranego modułu użytkownikowi należy w tabeli zakładki Użytkownik/Uprawnienia po przez dwuklik w komórce wybranego modułu w kolumnie "Aktywny" wyłączyć "P".
Po uzupełnieniu danych należy wcisnąć przycisk "Ok", aby dodać użytkownika do bazy. W każdej chwili możemy zrezygnować z dodawania nowego użytkownika wciskając przycisk "Anuluj".
Ustawiając użytkownikowi prawo do edycji jednego z działów zezwalamy na pełną możliwość wprowadzania zmian, jak dodawanie, edytowanie i usuwanie. Brak prawa do edycji pozwala jedynie na przeglądanie danych bez możliwości jakiejkolwiek zmiany.
iDodatkowo Administrator w każdym module programu po przez opcję "Ustawienia tabeli" może nadać poziom poufności każdej kolumnie w tym module z osobna. Pozwala to na dodatkowe, oprócz przyznanych poziomów dostępu do danych poufnych użytkownika, uszczegółowienie dostępu do danych wybranych kolumn.
Edycja użytkownika
Aby edytować użytkownika należy zaznaczyć go w tabeli i kliknąć ikonę
lub z podręcznego menu wybrać opcję "Edytuj". Można także kliknąć dwukrotnie lewym przyciskiem myszki w dowolne pole wybranego użytkownika. Aby zatwierdzić wprowadzone zmiany należy kliknąć przycisk "Ok". Klikając przycisk "Anuluj" rezygnujemy z edycji parametrów użytkownika.
Usunięcie użytkownika
Aby usunąć użytkownika należy zaznaczyć go w tabeli i kliknąć ikonę
lub z podręcznego menu wybrać opcję "Usuń" lub wcisnąć z klawiatury przycisk "Del". Użytkownika domyślnie nazwanego "Administrator" nie da się usunąć.
Eksport
Aby wyeksportować tabelę użytkowników należy z podręcznego menu wybrać jedną z opcji eksportu.
Drukowanie
Aby wydrukować tabelę użytkowników należy z podręcznego menu wybrać opcję "Drukuj" lub kliknąć ikonę
. Drukowanie użytkowników odbywa się na podstawie wybranego szablonu. Więcej na temat szablonów znajduje się w instrukcji "Szablony wydruku". Wybierając z podręcznego menu opcję "Podgląd wydruku" możemy zobaczyć wygląd strony zanim zostanie wydrukowana.





