W module Struktura firmy możemy tworzyć lub modyfikować strukturę, która jest podstawowym elementem organizującym pracowników w firmie.

Grupy w strukturze firmy można definiować bazując na faktycznej strukturze firmy lub w dowolny inny sposób w zależności od potrzeb, jak np. rozliczanie czy zarządzanie pracownikami.



Narzędzia w module Struktura firmy:
Podręczne menu

Aby wyświetlić podręczne menu należy kliknąć prawym przyciskiem myszki na wybranej pozycji lub w dowolnym miejscu w oknie.


  • Dodaj dział firmy
  • Zmień nazwę
  • Usuń


Dodanie nowego działu firmy

Aby dodać nowy dział należy kliknąć ikonę   lub z podręcznego menu wybrać opcję "Dodaj dział firmy".  Wyświetli się okno "Nazwa". Po wpisaniu nazwy działu, aby zatwierdzić należy kliknąć przycisk "Ok". Klikając przycisk "Anuluj" rezygnujemy z dodania nowego działu w strukturze firmy. Na końcu listy zostanie dodany nowy dział firmy.


Aby dodać dział w już dodanym dziale firmy, należy kliknąć ikonę   lub z podręcznego menu wybrać opcję "Dodaj dział firmy".

Reorganizacja struktury

Każdy dział można przenosić w dowolne miejsce w strukturze, pod warunkiem, że nie przenosimy działu do wnętrza siebie samego. Taka próba przeniesienia działu jest automatycznie blokowana przez program. Aby przenieść dział należy zaznaczyć go w strukturze poprzez kliknięcie na nią lewym przyciskiem myszki. Następnie należy wcisnąć i przytrzymać na klawiaturze przycisk "Ctrl" oraz kliknąć i przytrzymać na wybranym dziale lewy przycisk myszki. Cały czas trzymając wciśnięty przycisk "Ctrl" oraz lewy przycisk myszki przenieść dział na nowe miejsce w strukturze. Aby przenieść dział na sam koniec struktury należy przenieść wybrany dział poniżej ostatniego działu w strukturze.

Zmiana nazwy działu firmy

Aby zmienić nazwę działu firmy należy zaznaczyć go i kliknąć ikonę   lub dwukrotnie kliknąć lewym przyciskiem myszki lub z podręcznego menu wybrać opcję "Zmień nazwę".

Usunięcie działu firmy

Aby usunąć wybrany dział należy zaznaczyć go i należy kliknąć ikonę   lub z podręcznego menu wybrać opcję "Usuń".