Moduł Użytkownicy służy do organizacji pracowników w mniejsze grupy, aby sprawniej nimi zarządzać. Każdy z użytkowników ma przydzielony dział do którego ma dostęp i tylko tych pracowników może rozliczać oraz zarządzać według ustalonych uprawnień.


Użytkownicy wyświetlani są w porządku alfabetycznie rosnącym ze względu na dane znajdujące się w drugiej kolumnie. Klikając na nagłówek wybranej kolumny zmieniamy sposób sortowania ze względu na dane znajdujące się w wybranej kolumnie. Klikając ponownie na ten sam nagłówek kolumny, zmieniamy sposób sortowania z rosnącego na malejący lub z malejącego na rosnący.



Narzędzia w module Użytkownicy:


  • Ustawienia widoku struktury programu
  • Ustawienia tabeli
  • Podgląd wydruku
  • Drukuj
  • Pomoc

Parametry modułu Użytkownicy:


  • Nazwisko - nazwisko użytkownika
  • Imię - imię użytkownika
  • Dział firmy - nazwa działu/działów firmy, do którego administrator nadał prawo użytkownikowi
  • Edycja danych - informacja o przyznanym uprawnieniu do edycji wybranych danych
  • Dane poufne - informacja o przyznanym poziomie poufności danych
  • Powiadomienia o pracownikach - zaznaczenie pozwala na wyświetlanie się w programach Worker (system rejestracji pracy); Guarder (system kontroli dostępu); Order (system planowania i harmonogramowania zleceń) na pasku Powiadomienia wszystkich aktywnych zdefiniowanych zdarzeniach w module Pracownicy
  • Uprawnienia administratora - nadanie uprawnień jakie posiada Administrator (Użytkownik z przyznanym uprawnieniem Administratora nie ma możliwości nadania uprawnień Administratora innym użytkownikom)


Administrator programu

Głównym administratorem programu jest użytkownik domyślnie nazwany "Administrator", który dodatkowo wyróżniony jest w tabeli kolorem. Zarządzanie użytkownikami, działami oraz parametrami programu odbywa się tylko z poziomu administratora. Konto Administratora ma domyślnie ustawione pełne prawa do edycji oraz przypisany dział "Dowolny". Zmiana tych parametrów jest zablokowana.


Podręczne menu

Aby wyświetlić podręczne menu należy kliknąć prawym przyciskiem myszki na wybranej pozycji lub w dowolnym miejscu w oknie.


Dodaj [Ins]

Edytuj

Usuń [Del]

Ustawienia tabeli

Eksportuj

Podgląd wydruku

Drukuj

Szybkie drukowanie

Szablony


Dodanie nowego użytkownika

Aby dodać nowego użytkownika należy z podręcznego menu wybrać opcję "Dodaj" lub wcisnąć z klawiatury przycisk "Insert". Na ekranie pojawi się okno "Użytkownik" z dwiema zakładkami: "Dane", "Uprawnienia".

Zakładka "Dane"



Opcje zakładki "Dane":


  • Imię - imię użytkownika
  • Nazwisko - nazwisko użytkownika
  • Dział firmy - nazwa działu/działów firmy, do którego administrator nadał prawo użytkownikowi
  • Dane poufne -  informacja o przyznanym poziomie uprawnień do danych poufnych
  • Uprawnienia administratora - nadanie uprawnień jakie posiada Administrator (Użytkownik z przyznanym uprawnieniem Administratora nie ma możliwości nadania uprawnień Administratora innym użytkownikom)
  • Edycja danych - informacja o nadaniu uprawnienia do edycji danych
  • Blokada bieżącej edycji kalendarza - informacja o ograniczeniu uprawnienia do bieżącej edycji kalendarza
  • Powiadomienia o pracownikach - informacja o przyznanym uprawnieniu do widoczności powiadomień o pracownikach
  • Ustaw hasło - informacja o możliwości ustanowienia hasła dostępu
  • Hasło - hasło dostępu do programu dla użytkownika
  • Powtórz hasło 


Zakładka "Uprawnienia"



Wyświetlane parametry zakładki Uprawnienia:


  • Nazwa - nazwa działu/moduły programu
  • Aktywny - informacja o aktywności działu/modułu
  • Edycja -informacja o możliwości edycji działu/modułu programu
  • Dane poufne -informacja o nadanym poziomie poufności działu/modułu programu


Aby nadać uprawnienie do edycji danych użytkownikowi należy po pierwsze zaznaczyć w zakładce Użytkownik/Parametry odpowiedni parametr, a następnie w tabeli zakładki Użytkownik/Uprawnienia przyznając prawo do edycji najpierw wybranego działu a następnie wybranego modułu/modułów po przez dwuklik w wybranej komórce kolumny "Edycja".


Aby wyłączyć aktywność całego działu użytkownikowi należy w tabeli zakładki Użytkownik/Uprawnienia po przez dwuklik w komórce wybranego działu w  kolumnie "Aktywny" wyłączyć "P".

Aby wyłączyć aktywność wybranego modułu użytkownikowi należy w tabeli zakładki Użytkownik/Uprawnienia po przez dwuklik w komórce wybranego modułu w  kolumnie "Aktywny" wyłączyć "P".


Po uzupełnieniu danych należy wcisnąć przycisk "Ok", aby dodać użytkownika do bazy. W każdej chwili możemy zrezygnować z dodawania nowego użytkownika wciskając przycisk "Anuluj".

Ustawiając użytkownikowi prawo do edycji jednego z działów zezwalamy na pełną możliwość wprowadzania zmian, jak dodawanie, edytowanie i usuwanie. Brak prawa do edycji pozwala jedynie na przeglądanie danych bez możliwości jakiejkolwiek zmiany.


iDodatkowo Administrator w każdym module programu po przez opcję "Ustawienia tabeli" może nadać poziom poufności każdej kolumnie w tym module z osobna. Pozwala to na dodatkowe, oprócz przyznanych poziomów dostępu do danych poufnych użytkownika, uszczegółowienie dostępu do danych wybranych kolumn.



Po uzupełnieniu danych klikamy przycisk "Ok", aby dodać użytkownika do bazy. W każdej chwili możemy zrezygnować z dodawania nowego użytkownika klikając przycisk "Anuluj".




Edycja użytkownika

Aby edytować użytkownika należy zaznaczyć go w tabeli i z podręcznego menu wybrać opcję "Edytuj". Można także kliknąć dwukrotnie lewym przyciskiem myszki w dowolne pole wybranego użytkownika. Aby zatwierdzić wprowadzone zmiany należy kliknąć przycisk "Ok". Klikając przycisk "Anuluj" rezygnujemy z edycji parametrów użytkownika.


Szybka edycja użytkownika

Parametry użytkownika można także edytować bezpośrednio w tabeli. W tym celu należy przytrzymać na klawiaturze przycisk "Alt" oraz kliknąć lewym przyciskiem myszki na wybrany parametr lub dwukrotnie klikając lewym przyciskiem myszki. Parametr (imię i nazwisko) edytujemy poprzez wpisanie nowej wartości bezpośrednio w wybranym polu natomiast parametr (Dział) edytujemy w oknie, które pojawi się na ekranie.


Usunięcie użytkownika

Aby usunąć użytkownika należy zaznaczyć go w tabeli i z podręcznego menu wybrać opcję "Usuń" lub wcisnąć z klawiatury przycisk "Delete". Użytkownika domyślnie nazwanego "Administrator" nie da się usunąć.

Ustawienia tabeli

Informacje na temat ustawień tabeli znajdują się w dziale "Ustawienia tabeli"


Eksport

Aby wyeksportować listę użytkowników należy z podręcznego menu wybrać jedną z opcji eksportu.


Drukowanie

Aby wydrukować listę użytkowników należy z podręcznego menu wybrać opcję "Drukuj". Drukowanie odbywa się na podstawie wybranego szablonu. Więcej na temat tworzenia i edycji szablonów znajduje się w instrukcji "Szablony wydruku" na stronie TPM Control. Wybierając z podręcznego menu opcję "Podgląd wydruku" możemy zobaczyć wygląd strony zanim zostanie wydrukowana.